Tjänster
Tips & Information
Om oss
Leverantör / förvaltare?
Underhåll & reparation
Balkonger & solskydd

Balkonger

Att bygga balkonger är något som på senare tid har blivit allt vanligare bland föreningar och ofta blir framlagt på stämman av en eller flera medlemmar. För att bygga balkong krävs bygglov och att merparten av medlemmarna är med. Om allt går bra tar det cirka ett år från idé till installerade balkonger, men kan ta mycket längre tid om exempelvis medlemmar, grannar eller byggnadsnämnden har några klagomål. En balkong kostar runt 100 000kr och finansieras oftast av den berörda medlemmen. Priset varierar stort med antalet medlemmar som är med i projektet. Men tänk på att det är föreningen som ansvarar för underhållet av balkongerna, för att detta inte ska påverka oberörda medlemmar justeras detta generellt med ett extra pålägg på avgiften för den berörda medlemmen (se över föreningens stadgar så att det tillåts). Det har också visat sig finnas ett starkt samband mellan värdet på en lägenhet och balkong. Det grundar sig mycket i att balkongen blir som ett extra rum.

Inglasning och Solskydd

En balkong används som mest under sommarhalvåret och kan därför sägas ha begränsat användningsområde. Befinner sig utrymmet sedan vid en trafikerad väg minskar användningsområdet ytterligare. Ett enkelt sätt att få balkongen använbar näst intill året om är att så kallat göra en "inglasning". Då blir balkongen som ett extra rum till lägenheten och dessutom dämpar oljud från gata och gård. Det är ofta medlemmen själv som väljer och finansierar om denne vill ha en inglasad balkong, men om det är flera i föreningen som är intresserade är det enkelt att sänka priset då ni får en bättre förhandlingsposition gentemot leverantören. Priset varierar med antalet medlemmar och storlek på ytan men kostar allt från 25 000 - 50 000 kr per lägenhet.

Solskydd är något som en ofta inte tänker på, inte tills solen går upp på morgonen och sömnen störs. Solskydd är allt ifrån markiser på balkonger och uteplatser till persienner i fönstrer, men kan även agera som insynsskydd. Lika med inglasning är det oftast medlemmen själv som väljer om och finansierar inköp av markis och persienner, om fler medlemmar vill ha är det alltid fördelaktigt att gruppförhandla.

Fakta

Vilka tjänster finns det?

  • Balkongbygge
  • Inglasning av befintlig balkong
  • Solskydd och insynsskydd

Vad kostar det?

  • Bygga balkong varierar, men man bör räkna med minst 100 000 kr per balkong
  • Inglasning varierar, men ligger runt 25 000 - 50 000 kr per balkong

Relaterade tjänster

Om oss


Anbudskollen hjälper din bostadsrättsförening hitta tjänstebolag som kan hjälpa er. Skapa en förfrågan hos oss och och få upp till fyra svar från våra anslutna företag. Anbudskollen är en tjänst för dig som är styrelseledamot i en BRF. Vi hjälper er att analysera kostnader, identifiera besparingspotential samt hitta och jämföra förvaltare, banker, försäkringsbolag och övriga leverantörer. Anbudskollen är en tjänst från allabrf.se, Sveriges största oberoende aktör med fokus på bostadsrättsföreningar.

  • Helt gratis och utan förpliktelser
  • Oberoende från förvaltare & leverantörer
  • Jämför er förening med 1000-tals andra föreningar
  • Professionell kvalitetssäkring av leverantörer