Tjänster
Tips & Information
Om oss
Leverantör / förvaltare?
Löpande tjänster & avtal
Ombildning

Ombilda hyresfastighet till bostadsrättsförening

Om en ombildning sker innebär det att en hyresfastighet köps upp av en bostadsrättsförening, vilket innebär att hyresgästerna blir till medlemmar. Förändringarna som sker efter en ombildning blir därmed att bostadsrättsföreningen blir den nya ägaren av fastigheten samt att de flesta lägenheterna upplåts till bostadsrätt istället för hyresrätt. 

När en ombildning sker blir det även möjligt för de boende att köpa sin lägenhet med bostadsrätt av bostadsrättsföreningen mot en insats. De boende som väljer att ta det beslutet blir därmed bostadsrättsinnehavare och betalar en lägre avgift till föreningen istället för en hyra till hyresvärden. Om man istället väljer att avstå köpet av lägenheten bor man kvar som hyresgäst, men skillnaden blir att man betalar hyran till bostadsrättsföreningen istället för fastighetsvärden. 

 

Fördelar med en ombildning

Det finns flera positiva anledningar att bo i en bostadsrätt istället för en hyresrätt. För det första så får du som boende större frihet över din lägenhet. Som ägare av en bostadsrätt har man friheten att själv kunna välja hur och när man vill renovera sin lägenhet. 

En annan fördel är att kostnaderna många gånger blir lägre efter ombildningen, då avkastningskraven på boendet försvinner och man får avdragsrätt för den egna räntekostnaden. Dessutom blir priset för lägenheterna lägre än om de hade sålts på marknaden för allmänheten. Detta beror på att bostadsrättsföreningar verkar efter självkostnadsprincipen. Det innebär att föreningen inte har som avsikt att gå med vinst, det eventuella överskottet går istället till att rusta upp fastigheten eller att sänka boendekostnaderna. 

Att bo i en bostadsrätt innebär också att man får ett medlemskap i en bostadsrättsförening, vilket betyder att man får ett större inflytande över fastigheten och boendemiljön. Alla som bor i en bostadsrätt har en röst på föreningsstämman, som är en bostadsrättsförenings högsta beslutsorgan. På föreningsstämman väljs styrelsen ut och som medlem finns det även möjlighet att ställa upp till val och engagera sig i styrelsen.

 

Ombilda hyresrätter till bostadsrätter i en befintlig BRF

Många bostadsrättsföreningar har kvar hyresrätter sedan ombildningen. För föreningen finns det ofta många lösningar för att i samråd med hyresgästerna ombilda hyresrätterna till bostadsrätter. Detta kan vara enklare och mer lönsamt än många styrelser tror.

 

Få hjälp med ombildningsprocessen

Att ombilda en hyresfastighet till en bostadsrätt kan kännas komplicerat och känsligt för de boende. Därför kan det vara smart att få hjälp med både det ekonomiska och juridiska, men även att kunna ha externt stöd genom hela processen. Vi på Anbudskollen är specialister på bostadsrättsföreningar och hjälper till med ombildningar över hela landet. Börja med att skapa en förfrågan nedan, så hör vi av oss. 

 

Har du frågor om ombildningar? Har ni inte hunnit bilda en ny bostadsrättsförening ännu? Maila till info@anbudskollen.se

Fakta

Ombildningsprocessen:

 1. En bostadsrättsförening bildas av minst tre hyresgäster. 
 2. Kontakt med fastighetsägaren angående förhandling av fastighetens pris. 
 3. En teknisk besiktning av fastigheten utförs.
 4. Upprättning av en ekonomisk kalkyl.
 5. Informationsmöte med alla boende, hyresgäster meddelar om intresse finns.
 6. Upprättande av en ekonomisk plan. 
 7. Kontakta långivare för föreningens och medlemmarnas finansiering som sedan ska godkännas av behöriga intygsgivare, godkända av Boverket. 
 8. En föreningsstämma hålls där beslutet om ombildning avgörs. 2/3 av hyresgästerna måste rösta ja till att föreningen köper fastigheten. 
 9. De som vill köpa sin lägenheten kan nu söka lån.
 10. Föreningen betalar till säljaren och tar över fastigheten. Föreningen upplåter lägenheten med bostadsrätt till de boende som var intresserade av att köpa. 
 11. Nu är ombildningen klar.

Om oss


Anbudskollen hjälper din bostadsrättsförening hitta tjänstebolag som kan hjälpa er. Skapa en förfrågan hos oss och och få upp till fyra svar från våra anslutna företag. Anbudskollen är en tjänst för dig som är styrelseledamot i en BRF. Vi hjälper er att analysera kostnader, identifiera besparingspotential samt hitta och jämföra förvaltare, banker, försäkringsbolag och övriga leverantörer. Anbudskollen är en tjänst från allabrf.se, Sveriges största oberoende aktör med fokus på bostadsrättsföreningar.

 • Helt gratis och utan förpliktelser
 • Oberoende från förvaltare & leverantörer
 • Jämför er förening med 1000-tals andra föreningar
 • Professionell kvalitetssäkring av leverantörer